1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мащабни инвестиции в завода в Суолахти

Мащабни инвестиции в завода в Суолахти

Там се произвеждат легендарните финландски трактори Valtra

Пълна промяна тече в завода на Valtra във финландския град Суолахти. AGCO – компанията, към чието семейство принадлежи скандинавската марка, вложи и продължава да инвестира огромни средства в модернизирането на производствените линии. Преди две години голямата част от завода за трансмисии беше изцяло обновена, за да е готова за производството на новите предавки Direct и Versu. Миналото лято зоната за сглобяване беше изцяло реновирана, като зае площ от около един хектар. Наред със строителните работи, бяха изпълнени и планове за развитие, включително мащабния проект на APS (AGCO Production Systems) и Globe Core за система за актуализиране на планирането на корпоративните ресурси (ERP) в рамките на AGCO. Негов старт отново беше даден именно тук, в завода в Суолахти.

В завода бяха открити няколко нови центрове за автоматизирано производство, които замениха старите, и зали за изпитване на готовите продукти, паралелно бяха увеличени и зоните за сглобяване. Производството на 5-степенните трансмисии Versu и плавните предавки Direct, които са проектирани в Суолахти, се основава отчасти на технологиите за предавките HiTech. Новите трансмисии са в производство от почти две години.

Не се размина и на цеховете за сглобяване, които също претърпяха пълна промяна миналото лято. Цялата поточна линия е напълно автоматизирана. Освен това, високите стелажни системи, които можеше да се видят покрай поточната линия, вече са забравени. Сега всички части и компоненти са преместени в един огромен склад –тук го наричат „супермаркет”. Оттам материалите пристигат, транспортирани от колички, които също се движат напълно автоматизирано. Те сами доставят необходимите за всеки трактор части директно на асемблера. А с такива верни помощници монтажниците могат спокойно да съсредоточат вниманието си изцяло върху работата по сглобяването на тракторите. Други специализирани екипи пък работят само по събирането на частите, необходими на асемблиращия екип. Тяхната задача също е улеснена от компютъра, който показва на екрана точно кои части са необходими. Оттам компонентите тръгват към поточната линия, натоварени на автоматизираните превозни средства. С помощта на умните машини, не само се подобрява ефективността на работа, но значително се намалява риска от човешка грешка, убедени са специалистите във Valtra. Освен това, новият производствен процес позволява обемът от основни продуктови серии да бъде увеличен.

Организацията на работа също преживя революция в Суолахти. По-голямата част от производството вече е организирана в екипи. Всеки екип отговаря за определена задача, а не както преди, когато задачите се възлагаха индивидуално, на всеки служител. Работата в екип подобрява мотивацията и гъвкавостта и е част от проекта APS, която включва също така инициативите на служителите, обясняват ръководителите на компанията. Три години поред Valtra печели отличия във Финландия като компания с най-много инициативи на служителите, средно на месец тук се пада по една на човек.

С всичко това инвестициите и подобренията в Суолахти не свършват дотук, поясняват от компанията. Те ще продължат и занапред. Така например, опита, събран при работата в екип, при асемблирането на машините, ще бъде приложен и за модернизиране на началото на поточната линия. От AGCO смятат, че фабриката в Суолахти е идеалното място за въвеждане на много нови работни процедури. От иновациите, въведени тук, ще се възползват и другите заводи на AGCO.

Факти за завода в Суолахти:

  • - Производство: 42 трактора на ден
  • Заети: 800 души
  • Общо производство през 2010 г.: 7277 трактора, малко повече в сравнение с предходната година
  • Фабриката е основана Ювяскуле през 1926 г., производството на трактори започва през 1951 г., през 1969 г. се премества в Суолахти
  • Тракторите Valtra се проектират според конкретните нужди, на базата на индивидуалние поръчки на клиентите

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.