1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Масови назначения без конкурси в МЗХ

Масови назначения без конкурси в МЗХ

За последния мандат на ГЕРБ новоназначените служители във всички структури към министерството са 1595

Само един от 265 нови служители на Министерството на земеделието е попаднал там с конкурс по времето на управлението на ГЕРБ. За масови назначения без конкурси и с фрапантно заобикаляне на закона съобщиха трима министри - на правосъдието Зинаида Златанова, на образованието Анелия Клисарова и на земеделието Димитър Греков. След заседанието на Министерския съвет те дадоха кратка справка за съмнителните назначения в своите ведомства през управлението на ГЕРБ.

Министърът на земеделието заяви, че за последния мандат новоназначените служители във всички структури към министерството са 1595. В момента се проверява образованието и квалификацията им. Очаквам оставки, но никой не е изгонен досега, заяви министърът. Той допълни, че за периода има сключени 677 граждански договора за около 3 млн. лв., а за командировки за изхарчени към 5 млн. лв., пише "Дума".

Много назначения без конкурс, чрез заместване или по чл. 16 А, който дава възможност за договор за непълен работен ден, има и в просветното министерство. Там също още няма освободени, но вече е възложено да се оптимизира броят на служителите. Министър Клисарова даде пример с дирекция "Еврофондове и европейски проекти", на която ще се обърне специално внимание, тъй като преди 8 години тя е започнала с 4 служители, а сега те са 90.

За 60 чиновници, които ще бъдат уволнени заради заобикаляне на закона при назначението им съобщи и правосъдната министърка Зинаида Златанова. Вече са обявени конкурси, които ще бъдат проведени прозрачно и съгласно законите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.