1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мерки срещу нелоялни търговски практики, последиците от споразуменията за свободна търговия и бъдещето на ОСП

Мерки срещу нелоялни търговски практики, последиците от споразуменията за свободна търговия и бъдещето на ОСП

Това бяха основните теми дискутирани на поредния Аграрен съвет в Брюксел

Три основни теми бяха дискутирани на поредния Аграрен съвет в Брюксел. Земеделските министри от Европейския съюз обсъдиха мерки срещу нелоялни търговски практики, евентуалните последици от споразуменията за свободна търговия и бъдещето на Общата селскостопанска политика.

Министрите се обединиха около идеята Европейската комисия да засили контрола върху пазарните механизми, за да осигури по-справедливи цени за земеделските стопани. По въпроса дали да се въведат забрани и наказания при установени нелоялни практики от страна на търговците, не беше постигнат консенсус. Някои държави настояват за такива мерки, други са протИв. Агрокомисарят Фил Хоган предупреди да не се избързва със законови разпоредби.

Втората точка от дневния ред се отнасяше до споразуменията за свободна търговия между Европейския съюз и други държави. В доклад на Комисията, представен на Аграрния съвет, се изтъква, че има опасност доходите на европейските фермери да намалеят, ако Съюзът отвори изцяло пазарите си за месо от Южна Америка. Затова министрите на Франция, Ирландия, Италия и Белгия призоваха за внимателен подход при преговорите със страните от Меркосур, сред които са големите износители на говеждо месо Бразилия, Аржентина и Уругвай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.