1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Между 300 и 500 милиона евро ще получат млекопроизводителите в ЕС за преодоляване на кризата

Между 300 и 500 милиона евро ще получат млекопроизводителите в ЕС за преодоляване на кризата

Средствата са от аграрния бюджет на Европейския съюз

Между 300 и 500 милиона евро ще получат млекопроизводителите в Европейския съюз за преодоляване на кризата. Това съобщи европейският агрокомисар Фил Хоган на среща с германския Федерален министър на земеделието и неговите колеги от провинциалните правителства в Брюксел.

Част от мерките ще бъдат под формата на директни стимули за производителите, които ще получават за определен срок по няколко евроцента за всеки литър мляко, който не доставят на мандрите. Средствата са от аграрния бюджет на Европейския съюз, а участието на стопаните е доброволно, изтъкна Комисарят. Той няма да се съгласи със задължителни предписания за намаляване на млекопроизводството, както бе поискано от отделни страни-членки.

Освен това националните правителства ще получат пари за собствени помощни програми. Тези мерки обаче също ще са обвързани с намаляване на доставките. Общо за двете мерки са предвидени между 300 и 500 милиона евро, съобщават запознати от Брюксел.

Германският земеделски министър Кристиян Шмит също подчерта, че европейските млекопроизводители не бива да увеличават доставките. Фермери, които произвеждат по-големи количества, трябвало да бъдат изключени от новите помощи, смята той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.