1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мидена ферма за над 2 млн. лв. ще бъде изградена югоизточно от нос Иканталък със средства от ОП „Рибарство”

Мидена ферма за над 2 млн. лв. ще бъде изградена югоизточно от нос Иканталък със средства от ОП „Рибарство”

Проектът предвижда да осигури 10 нови работни места

Мидена ферма за култивиране на черноморски миди “Транс Топола” ще бъде изградена в акваторията на Черно море, община Каварна, землището на с.Топола, в район югоизточно от нос Иканталък.

Бенефициент е фирма “ТРАНСИМПЕКС” АД. Общата стойност на инвестицията е 2 310 577 лв., а размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 1 592 287 лв. – 60% от одобрените инвестиционни разходи.

Инвеститорът е избрал изграждане на мидена инсталация от типа “провесени култури”, състояща се от успоредно разположени носещи колекторни въжета, закотвени към дъното с бетонови котви и придържани от пластмасови буйове. Така избраният вид се отличава с добра щормоустойчивост, сравнително лесен монтаж и поддръжка, ниска себестойност и възможност за извършване на бързи ремонти и поддържащи мероприятия.

Мидите ще се отглеждат във висящи във водата колектори, закрепени на закотвени в определения участък в морето дълги линии.

Производствената програма на инвестиционното намерение е за 10 години, като е заложено производството плавно да се увеличава през годините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.