Министър Асен Личев уведоми Омбудсмана за възобновената процедура за дейността на ферма за насекоми в село Лозен

РИОСВ-София ще се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционно предложениe

Министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми с писмо Омбудсмана на Република България за предприетите от МОСВ действия по повод поисканата цялостна проверка на проекта за изграждане на ферма за насекоми в района на софийското село Лозен.

В отговор на общественото недоволство на жителите на с. Лозен, изразено в сигнали до МОСВ и до Омбудсмана на Република България, министърът на околната среда и водите постанови РИОСВ-София да оттегли становището си и да възобнови административното производство по произнасяне, съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда.

Уведомлението за инвестиционно предложение от фирма „НАСЕКОМО“ АД е внесено в РИОСВ-София през юни 2021 г. с предмет вътрешно преустройство на производствено-административна сграда в пилотна ферма за насекоми. На 21.09.2021 г. РИОСВ-София се произнася с писмо, че заявеното инвестиционно предложение не подлежи на регламентираните процедури по ОВОС.

След възобновяването на производството от министър Асен Личев, РИОСВ-София ще се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционно предложение. Съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, процедурата включва активно предоставяне на информация на засегнатото население на най-ранен етап и участие на обществеността във вземането на решение за осъществяване на инвестиционното намерение.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.