Министър Асен Личев разпореди преразглеждане на становището на РИОСВ - София за дейността на ферма за насекоми в село Лозен

Жителите на селото изразяват недоволство срещу плановете за изграждане на фермата

Министърът на околната среда и водите Асен Личев ще възобнови производството по издаване на становище на РИОСВ - София за дейността на пилотна ферма за насекоми в района на софийското село Лозен.

Министър Личев беше сезиран за възобновяване на производството от директора на РИОСВ - София, след получен в МОСВ сигнал, в който жителите на селото изразяват недоволство срещу плановете за изграждане на фермата.

Уведомлението за инвестиционно предложение от фирма „НАСЕКОМО“ АД е внесено в РИОСВ София през юни 2021 г. с предмет вътрешно преустройство на производствено-административна сграда в пилотна ферма за насекоми. На 21.09.2021г. РИОСВ-София се произнася с писмо, че заявеното инвестиционно предложение не подлежи на регламентираните процедури по ОВОС, както и че при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най-близо разположената Лозенска планина.

След възобновяването на производството от министър Асен Личев, РИОСВ-София ще се произнесе повторно по уведомлението за инвестиционно предложение, съгласно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда.

С писмо до изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъде отправена покана за участие на експерти от БАБХ в съвместна проверка относно съществуващите регламенти за заявената производствена дейност.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.