1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Димов очаква от бизнеса конкретни мерки за намаляване на административната тежест

Министър Димов очаква от бизнеса конкретни мерки за намаляване на административната тежест

Според КРИБ инвестиционния климат в страната е добър

Работодателите ще предложат конкретни мерки за намаляване на административната тежест и съкращаване на сроковете за издаване на документи от компетентността на МОСВ.  Това беше договорено на среща днес на министъра на околната среда и водите Нено Димов с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Обсъдени бяха възможностите за облекчаване на процедурите по различните регулаторни режим, както и либерализиране на нормативните изисквания там, където те са по-високи от необходимото спрямо ангажиментите на страната ни по европейското законодателство.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се ангажира организацията да направи допитване до своите браншови и регионални структури за административните проблеми, които срещат и да предложат експертна подкрепа за намиране на нормативни и законодателни решения.  Той посочи, че инвестиционния климат в страната е добър, разширяват се предприятия и се разкриват нови производства и затова е много важно държавата да подкрепя инвестиционния процес.  В тази връзка Домусчиев приветства заявената от министър Димов политика на намиране на баланс между защитата на околната среда и икономическото развитие.

По-рано днес министър Димов се срещна и с ръководството на Българската търговско-промишлена палата. Министърът представи пред работодателската организация приоритетите на МОСВ.  Той отбеляза, че разчита на диалога и съвместната работа с БТПП при решаване на проблемите, свързани с опазването на околната среда.

Председателят на палатата Цветан Симеонов сподели досегашния опит на палатата в работата с министерството и изрази надежда сътрудничеството да продължи. Той посочи, че МОСВ може да разчита на експертизата на БТПП по отношение на оценка на законодателството. Също така от БТПП настояха за по-скорошно въвеждане на принципа „замърсителят плаща“ при определяне на таксите за третиране на отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.