1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Грудев: Лично ще настоявам Националните доплащания за животните да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета

Министър Грудев: Лично ще настоявам Националните доплащания за животните да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета

Пикът на заболяването "син език" намалява, но щетите остават

Лично ще настоявам Националните доплащания за животните  да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове. Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство. Той подчерта, че основната задача на Министерството на земеделието и храните в момента е адекватна финансова политика за сектор „Животновъдство“.

Министър Грудев допълни, че ситуацията в сектор „Животновъдство“ е драматична във връзка със заболяването „син език“. Той  уточни, че то е констатирано в края на юни тази година, а пикът е бил в дните между 14 и 22 юли. „Пикът на заболяването намалява, но щетите остават. Ще трябва дълги години да се борим с последствията на „синия език“. Конкретните действия, които предприехме, са да намалим загубите. В момента трябва да загърбим всички конфликти и с общи усилия да помогнем на животновъдите “, заяви земеделският министър.

Министърът призна, че в момента няма пари за национални доплащания от бюджета. Грудев е получил уверение от Министерството на финансите, че с подготовката на актуализация на бюджета, ще има обезпечение и необходимия финансов ресурс на 16-ти октомври, след което на 100% ще да бъдат изплатени националните доплащания за животни. Ще се засилят и мерките по дезинсекция на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.