1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Грудев: Решенията в сектор земеделие ще бъдат взимани в диалог, предвидимост и прозрачност

Министър Грудев: Решенията в сектор земеделие ще бъдат взимани в диалог, предвидимост и прозрачност

Снимка:

Продължава дейността на Работната група по параметрите на прилагане на СЕПП

„Екипът на Министерството на земеделието и храните ще работи в диалог, предвидимост и прозрачност, за да бъдат взети най-добрите решения в сектор земеделие. Затова разчитам много на браншовите организации”. Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на работна среща с над 60 представители на браншови организации.

„Българските земеделски производители имат максимална подкрепа в лицето на Министерството на финансите. Ще направим всичко необходимо, за да се намалят диспропорциите в сектора и да се вземат правилни решения”, увери от своя страна министърът на финансите Румен Порожанов, който присъства на срещата.

Министър Грудев очерта приоритетите в работа на министерството. „Продължаваме по пътя на европейската интеграция чрез финализиране на Програмата за развитие на селските райони”, посочи министърът. Той припомни, че първият драфт на Програмата вече е изпратен в Брюксел и в оставащите 2 месеца до окончателното й нотифициране, биха могли да бъдат направени корекции по нея. „Една от стъпките вече е факт и това е подписаното Споразумение за партньорство с Европейската комисия. Ще отделя цялото си внимание на диалога с европейската институция”, каза още той.

Земеделският министър увери, че продължава дейността на Работната група по параметрите на прилагане на схемите на директните плащания в България от 2015 г. От следващата седмица министър Грудев стартира диалога с браншовите организации за детайлизиране на схемите. За целта до края на деня, на електронния сайт на МЗХ ще бъде публикувана нотификацията с параметрите на схемите така, както е изпратена до Европейската комисия, за да могат всички заинтересовани да се запознаят с детайлите по тях. Министър Грудев подчерта, че част от решенията могат да бъдат подобрени. „Има обаче такива, които не подлежат на дискусия и пример за това е таванът на плащанията, който ще се прилага през следващия програмен период”, уточни министърът.

Земеделският министър коментира актуални въпроси, свързани с болестта „син език” и забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните-членки на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.