1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Грудев създаде координационен щаб във връзка със заболяването „Син език”

Министър Грудев създаде координационен щаб във връзка със заболяването „Син език”

Снимка:

Първото заседание ще се проведе днес от 17:00 ч. в сградата на МЗХ

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев издаде заповед за създаване на координационен щаб във връзка със съществуващата сложна епизоотична обстановка в страната,  предизвикана от заболяването „Син език”.

С цел предприемане на спешни мерки  за своевременното му решаване в щаба са включени експерти от Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопастност на храните, Център за оценка на риска, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и представители на животновъдния бранш.

Първото заседание на координационния щаб ще се проведе днес от 17:00 ч. в сградата на МЗХ.

От вчера и в Добричка област започна прилагането на мерки с цел превенция и ограничаване на разпространението на болестта „син език“. Това става с решение на областната епизоотична комисия. Четири общини от област Добрич – Добрич, Добричка, Балчик и Тервел, попадат в т.н. предпазна зона с радиус от 100 км, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. Всички останали общини от областта са в наблюдаваната зона. До този момент в над 12 области официално е пламнала болестта.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Търговище, цитирани от БНР, болестта "син език" вече се е прехвърлила и по кравите. В омурташкото село Птичево има три заразени животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.