1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Ивелина Василева инспектира дейностите по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник“

Министър Ивелина Василева инспектира дейностите по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Перник“

Проектът ще обслужва 133 530 жители

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева направи инспекция на работните дейности по проект: „Изграждане на регионална система за управление на  отпадъци в регион Перник". Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и е на стойност 20 млн. лв.

По време на инспекцията министър Василева посочи, че по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“ е осигурено финансиране за 20 регионални системи за управление на отпадъците. „Въпреки това към настоящия момент България продължава да бъде в риск от наказателни процедури. Точно поради тази причина в момента се работи много интензивно. Благодарение на тази интензивна работа обект „Регионално депо за неопасни отпадъци“ е завършен на 90%., а обект „Завод за сепариране и компостиране на битови отпадъци – регион Перник“ - 94%.“, допълни министърът.

Ивелина Василева посочи, че се полагат всички усилия за изграждането на тези системи за управление на отпадъци и се докладва напредъка пред Европейската комисия. Тя благодари на общините, че мобилизират усилията си, за да приключат дейностите по проектите в рамките на годината. „В новата оперативна програма сме договорили с Европейската комисия 560 млн. лв. за надграждане на системите - още повече възможности за реализиране на пилотни проекти“, обясни тя.

Проектът „Изграждане на регионална система за управление на  отпадъци в регион Перник" се изпълнява в партньорство с общините Брезник, Земен, Трън, Ковачевци и Радомир. Той цели въвеждане на нови модели за управление на битови и строителни отпадъци и такива от разрушаването на сгради, което ще спомогне за намаляване на общото количество депонирани отпадъци. С реализацията на проекта ще се подобри управлението на отпадъците в страната в съответствие с определената йерархия за управление на отпадъците, подобряване на почвите и подземните води и намаляване на частта от територията на страната, покрита със стари депа за битови отпадъци. Проектът ще обслужва 133 530 жители през първата година от експлоатацията. Ще бъдат създадени 37 нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.