1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Mинистър Найденов и зам.-министър Димитров участваха в среща - дискусия за развитие на млечния сектор

Mинистър Найденов и зам.-министър Димитров участваха в среща - дискусия за развитие на млечния сектор

От бюджета на ДФЗ ще бъдат заделени до 120 000 000 лева за инвестиционно кредитиране

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и заместник-министър д-р Цветан Димитров взеха участие в среща - дискусия на тема: „Актуални проблеми и решения за развитие на млечния сектор в страната” в Интер-Експо Център-София.

Зам.-министър Димитров съобщи, че за следващата година за млечния сектор са предвидени около 200 млн. лева гарантиран бюджет от Програмата за  развитие на селските райони 2007-2013 г. Освен това Държавен фонд „Земеделие” ще предоставя нисколихвени кредити.

На срещата министър Найденов и зам.-министър Димитров представиха финансовите възможности, които се предоставят на земеделските производители от сектор „Мляко” по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Основната мярка от Програмата, по която те ще получават подкрепа е 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”.

На този етап има осигурен финансов ресурс за проекти за:

  • инвестиции за прилагане на Директива 91/676/ЕИО (т.нар. Нитратна директива);    
  • инвестиции за привеждане на съществуващите преди 01.01.2008 г. животновъдни стопанства от сектор "Мляко" в съответствие с изискванията на стандартите на Общността;
  • инвестиции за привеждане на съществуващите преди 01.01.2008 г. животновъдни стопанства от секторите извън сектор "Мляко" в съответствие с изискванията на стандартите на Общността;
  • инвестиции за специални съоръжения и механизация, сгради, друга недвижима собственост и съответно оборудване, необходими за преминаване на стопанството към биологично производство на земеделски продукти и храни.
Срокът за прилагане на схемите е за одобрени проекти до 31 декември 2011 г. до изчерпване на финансовия ресурс. Кандидатите трябва да отговарят на изискванията в Наредба № 8 за реда и условията за подпомагане по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. В тази връзка, с решение на Управителния съвет на Държане фонд „Земеделие” от бюджета на институцията ще бъдат заделени 21 866 179 лева (11 180 000 евро) за предоставяне на допълнителна субсидия по проектите по мярка 121 и допълнително до 120 000 000 лева за инвестиционно кредитиране.

Пълният текст може да видите в рубрика Актуално на портала

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.