1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов представи на тютюнопроизводители позицията ни пред Брюксел за държавна помощ

Министър Найденов представи на тютюнопроизводители позицията ни пред Брюксел за държавна помощ

Снимка:

Документът ще бъде представен официално и на министрите на земеделието на ЕС

 

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите в България, пред което представи позицията на България за одобрение от Европейската комисия на държавна помощ за сектора. Позицията е изпратена до Елена Мангана, министър на земеделието на Испания, която председателства Съвета на министрите по земеделие и рибарство на Европейския съюз. Документът ще бъде представен официално от министър Найденов и на останалите министри на земеделието на ЕС на заседанието на съвета на 18 януари в Брюксел. „В делегацията за Брюксел включвам и Нина Ламбова, юрист на Асоциацията на тютюнопроизводителите, за да присъства на обсъждането на исканата от България държавна помощ за сектора”, каза министър Найденов.

Пълен текст на изпратената позиция до Брюксел

„България предоставя държавна помощ в сектор Тютюн, възползвайки се от предвидената в Анекс V, Глава 3, точка б) от Договора за присъединяване на Република България и Румъния възможност, която се счита за съществуваща помощ в съответствие с чл. 88 (І) от Договора за създаване на Европейската общност. Държавната помощ за производителите на суров тютюн, въз основа на включената в Договора за присъединяване „залязваща клауза”, може да бъде предоставяна до края на третата година от датата на присъединяването, която изтече на 31.12.2009 г.

На основание чл.108, § 2 от Лисабонския договор Република България отправя искане до Съвета да одобри държавна помощ за 2010 година за производителите на суров тютюн, като съвместима с правилата на Общия пазар. Новата държавна помощ ще се прилага по схемата прилагана съгласно „залязващата клауза” до 2009 година и ще бъде изплатена до 30.06.2010 г.

България запази своето национално подпомагане в сектор Тютюн, възползвайки се от предоставената й в Договора за присъединяване възможност да продължи да дава на земеделците, отглеждащи тютюн държавна помощ. Въвеждането на този режим се дължи на особеното значение, което има производството на тютюн в страната. Тютюнопроизводството е традиционен сектор в икономиката на страната. Неговото значение е многоаспектно – икономическо, социално и демографско.

Преходният режим на предоставяне на държавна помощ за производителите на суров тютюн беше въведен за избягване на негативния ефект върху сектора от рязкото и пълно откъсване на подпомагането от производството и улесняване на постепенното му приспособяване към пазара. Необходимо беше да се позволи на сектора да намери своя баланс в рамките на по-голям период от време, без това да доведе до сериозни последици, за чувствителните територии, които нямат икономически алтернативи. Подпомагането на тютюнопроизводителите беше насочено към постигане на следните основни цели:

  • Насърчаване на тютюнопроизводителите за преминаване в други сектори и отрасли чрез създаване на алтернативни дейности.
  •  Повишава конкурентноспособността на българските тютюнопроизводители.
  • Стимулиране на тютюнопроизводителите да произвеждат по-висококачествен тютюн, което да покрива пазарното търсене.


За съжаление така поставените цели не бяха постигнати, поради появата на някои извънредни обстоятелства. Това са на първо място последиците от икономическата и финансова криза, която в много голяма степен засегнаха икономически уязвимото производство на тютюн в България.

Наред с това негативно влияние оказаха и някои допълнителни фактори. Специфика на прилаганата през преходния период държавна помощ е, че помощта за реколтата от тютюн през съответната  година се предоставя през следващата година. Това създаде за българските тютюнопроизводители нереални очаквания за подпомагане за реколта 2009, в  резултат на което възникнаха проблеми при  планиране на разходите  за следващата стопанска година. Оказа се, че създаване на алтернативни дейности в България е трудно достижимо, тютюнопроизводителите  имат големи трудности да преминат към нов тип производство, тъй като те се намират в най-бедните райони Причините са липса на пазари за реализация на продукцията и ниските доходи. Възприетата схема за единно плащане на площ  поставя българския тютюнопроизводител в изключително неравностойно положение. Силната раздробеност на парцелите, на които са отглежда тютюн, която няма аналог страните членки на ЕС, свежда до минимум ефекта от директните плащания, като това не може да се преодолее или да компенсира под друга форма.

България ще представи допълнително подробна обосновка на своето  искане за одобряване на нова държавна помощ за производителите на суров тютюн”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.