1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов: Приоритет ми е стабилното управление на фонд „Земеделие”

Министър Найденов: Приоритет ми е стабилното управление на фонд „Земеделие”

Снимка:

Липсата на приемственост не се приема добре от Брюксел

„Политическата чистка не е приоритет в управлението на Държавен фонд "Земеделие", а неговото стабилно функциониране”. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по повод обвиненията, отправени от СДС, че тройната коалиция продължава да управлява фонда. „Липсата на приемственост не се приема добре от Брюксел и една тотална чистка в ръководството на ДФЗ би се отразила негативно на институцията, която има отговорност за управлението на милиарди”, каза министърът. За него по-важни са резултатите на фонда. Що се отнася до заместник-директорите на фонда, те не се назначават еднолично от министъра, а от Управителния съвет, като се съгласуват с Брюксел.

По повод твърдението, че във фонда се възстановяват на работа бивши служители от ДПС, министърът поясни, че цитираната от СДС Елиз Ферихад Рушид, началник на отдел „Обществени поръчки”, е била възстановена на работа от съда. Тя е била освободена именно от новото ръководство на ДФЗ. Министър Найденов заяви, че всички регионални директори на фонда са сменени при идването на новото ръководство, което действие бе подкрепено точно от г-н Мартин Димитров. 
 
Според министъра, неговия заместник Светлана Боянова не е в конфликт на интереси, тъй като нито от гледна точка на закона, нито от гледна точка на работата, не се намира в йерархическа връзка на ръководство и контрол с нейния съпруг Иван Боянов, който е началник на отдел „Правен” във фонда. Той заема тази позиция от 2008 г. много преди назначението на Светлана Боянова за зам.-министър, а работи като юрист във фонда от 2000 г. Двамата не разглеждат или одобряват проекти по европрограмите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.