Министър Нено Димов се срещна с ръководството на Камарата на строителите

Създава се експертна група между МОСВ и КСБ за работа по инвестиционните проекти в областта на околната среда

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с новото ръководство на Камарата на строителите в България (КСБ). С председателя на УС инж. Илиян Терзиев, изпълнителния директор инж. Мирослав Мазнев и членове на управителния съвет на КСБ бяха обсъдени проектите, които предстои да се изпълняват от строителния бранш в сектор екология и хода на процедурите по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС).

Договорено беше създаването на съвместна експертна група между МОСВ и КСБ за работа по инвестиционните проекти в областта на околната среда. От КСБ отчетоха добрата работа с министерството по разработването на стандартизирани тръжни документи за СМР по проектите на ОПОС. Министър Нено Димов увери, че и занапред МОСВ ще продължи да работи с браншовата организация в полза на ефективния инвестиционен процес в сектора.

Сред темите на срещата беше осигуряването на средства за изграждане на пречиствателни станции в малките населени места с 2000 до 10 000 жители, които не попадат в обхвата на нито една от оперативните програми. Според информацията на камарата, това са около 200 населени места. От КСБ смятат, че тези проекти биха могли да се финансират чрез публично-частни партньорства. Министър Димов напомни, че основен ангажимент за изграждането на тези обекти имат ВиК дружествата и общините и те трябва да намерят конкретните решения.

Обсъдени бяха и екологичните последици от пожара в Кресненското дефиле. От КСБ съобщиха, че подготвят урбанизационни планове за възстановяване на видовете в района. Целта е да се покажат възможностите за взаимодействие между човека и природата, обясни инж. Мазнев.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.