1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Бюджетът за обвързаната подкрепа в България е максималният възможен в ЕС

Министър Танева: Бюджетът за обвързаната подкрепа в България е максималният възможен в ЕС

Снимка:

В момента екипи на МЗХ и ССА изготвят анализ относно прилагането на схемите за обвързана подкрепа през последните две години

Бюджетът за обвързаната подкрепа в България е максималният възможен в Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на представяне на промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти пред бранша, което се проведе в град Смолян. Тя подчерта, че страната ни има определен бюджет по схемите за подпомагане. „Ние трябва да направим така, че тези средства да се разпределят  към ферми, които имат потенциала да се развиват и да посрещнат идващите промени в политиката на подпомагане в Обединена Европа”, категорична бе министър Танева.

Тя съобщи, че се отчита увеличение на заявените площи и животни в абсолютно всички мерки по директните плащания за 2016 г., с изключение на мерките  за млечните крави.  „Увеличението на площите за подпомагане е средно по 1 %  за Схемите за единно плащане на площ (СЕПП). След приключване на кампанията за директни плащания прави впечатление, че фермерите са се ориентирали да преструктурират стопанствата си в схемата, която получи най-висока ставка миналата година”, допълни Десислава Танева.

Тя добави, че ставките не са определени, а се получават на база на общия нотифициран бюджет по съответната схема от Европейската комисия, разделен на съответните допустими площи и/или животни. „Най-голям ръст, или изкривяване се е получило при схемата за подпомагане на овце във ферми с до 49 броя овце. Тази схема няма да бъде оставена в този вид. Тя е нотифицирана неправилно, защото не трябва фермерите да се мотивират да правят овцевъдни ферми до 49 животни, които по нито един анализ няма как да са ефективни”, поясни земеделският министър.

Десислава Танева съобщи още, че в момента екипи на Министерство на земеделието и храните и Селскостопанска академия изготвят анализ относно прилагането на схемите за обвързана подкрепа през последните две години. „Вследствие на този анализ и нуждите на българската земеделска общност ние ще предложим промени в тези нотификации, които ще изпратим в Брюксел. Дебатът за това ще го направим в края на другата седмица с бранша, за да видим какъв е ефектът от прилагането на схемите и да обсъдим варианти за промени”, каза още Танева. Тя подчерта, че промените ще имат за цел да мотивират сектора да се развива при такава структура на животновъдството, която би понесла очакваните промени в общността.

Министърът на земеделието и храните уточни, че в схемите за обвързана подкрепа за първи път ще бъде предложена мярка  за планинското животновъдство, където броят на животните ще бъде по-малък и ще бъде отделна схема.Относно правилата за провеждането на селекционния контрол в България, министър Танева заяви, че се наблюдава увеличение  на животните. „С анализ и предложенията, които ще отправим към бранша, схемите за подпомагане ще включват и допълнителни условия и правила на прилагането, както на обвързаната подкрепа, така и на други условия на функциониране на сектора”, каза още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.