1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева и руският й колега обсъдиха възможността предприятията, които имат интерес да изнасят за Русия да преминат предварително одобрение

Министър Танева и руският й колега обсъдиха възможността предприятията, които имат интерес да изнасят за Русия да преминат предварително одобрение

Министрите изразиха желанието си за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и храните

Mинистърът на земеделието и храните Десислава Танева и колегата й Александър Ткачов, министър на земеделието на Руската федерация,  обсъдиха възможността предприятията, които имат интерес да изнасят за Русия, да преминат предварително одобрение. Министър Танева е на официално посещение в Русия по повод Международната агропромишлена изложба „Златна есен 2016“, която се провежда в град Москва.

„За нас е много важно българските предприятия да имат нужните сертификати за износ на стоки към Русия“, заяви министър Танева и обясни, че по този начин те няма да имат пречка да започнат да изнасят след падане на руското ембарго. Тя посочи, че към момента 27 предприятия са проявили интерес за износ. По думите й,  родните производители трябва да преминат през всички процедури още докато действа ембаргото. От своя страна министър Ткачов увери министър Танева, че процедурата по одобрение може да стартира през 2017 година. Очаква се през следващата година руски инспектори да посетят Българската агенция по безопасност на храните и предприятията, които имат намерение да изнасят.

По време на срещата бе обсъдена наложената забрана за внос на продукти от растителен произход с фитосанитарни сертификати, издадени от БАБХ, която към момента засяга най-вече билкопроизводителите в България. Двамата се договориха през месец октомври екип от експерти от Агенцията да посети Министерството на земеделието в Русия, където да бъдат обучени да работят с електронната система, по която Руската федерация контролира продукти от растителен произход, които влизат в страната. „Двата органа трябва да намерят решение и възможност за електронно проследяване на изнесените фитосанитарни сертификати. Ако лице, което е решило да ги фалшифицира, какъвто случай имаше миналата година, електронната система ще проследи документите и ще провери тяхната достоверност“, посочи още министър Танева.

Министрите изразиха желанието си за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на земеделието и храните, като в по-пълна степен се използват възможностите, които имат за развитие на модерно и експортно-ориентирано селско стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.