1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Потреблението на риба и рибни продукти в страната се увеличава всяка година

Министър Танева: Потреблението на риба и рибни продукти в страната се увеличава всяка година

България прилага Програмата за морско дело и рибарство, чрез която подкрепя производителите на риба

Потреблението на риба и рибни продукти  в страната се увеличава всяка година. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която посети изложението „Обичам българската риба“, което се провежда на площад “Бански“ в София. По думите й, всички показатели в сектор „Рибарство“ бележат положителен тренд през последната една година.Общото предлагане на пазара, което включва улов, производство и внос на риба, е над 64 000 тона за 2018 г. Това е с над 10% повече в последните три години”, каза още министър Танева.

Тя допълни, че по статистика за 2018 г. всеки човек консумира средно по 5.2 кг. риба годишно.

„Имаме много да достигаме други страни по отношение консумацията на риба и рибни продукти, защото безспорно това е от най-полезните храни. За страни, които са с най-висока консумация, този показател вероятно е с над 5-6 пъти повече отколкото в България“, подчерта Десислава Танева. Тя допълни, че при риболовните стопанства за производство на аквакултури също се отчита ръст при производството за последните 3 години. Земеделският министър припомни, че България прилага Програмата за морско дело и рибарство, чрез която подкрепя производителите на риба.  „Към момента договарянето по програмата в настоящия програмен период е над 62%“, каза още тя.

Министър Танева съобщи, че през следващата година се планира по-широкомащабна кампания, в която да се представи производството на аквакултурите в България. Тя ще включва и приложението им в кухнята и свързаното с нея здравословно хранене.

Изпълнителният директор на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Галин Николов заяви, че страната ни изнася годишно около 10 хил. тона.

“Най-много изнасяме слакодовна риба от видовете – шаран, бял амур, толостолоб“, каза още той.

Изложението в София , организирано от ИАРА и МЗХГ, ще продължи до 6-ти декември включително. По време на него, потребителите могат да си закупят директно от производителите прясна българска риба от видовете шаран, акула, калкан, морска лястовица, толстолоб, сом, веслонос, както и  миди и рапани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.