1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева участва в неформална среща на министрите на земеделието на ЕС в Париж

Министър Танева участва в неформална среща на министрите на земеделието на ЕС в Париж

Беше дискутирана необходимостта от опростяване на ОСП

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева участва в неформална среща на министрите на земеделието на страните-членки на Европейския съюз, която се провежда в град Париж, Франция. Срещата е по покана на френския министър на земеделието Стефан Льо Фол в условията на дълбока политическа криза в ЕС след Брекзит и криза в земеделския сектор.

По време на срещата министър Танева заяви, че следва да бъдат отчетени положителните резултати от прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) досега и да се очертаят стратегическите цели преди да се създава ново законодателство.  Тя призова земеделците да бъдат единни и обединени, за да устои Съюзът в глобален мащаб и да се създаде силна политика за подпомагане на земеделския сектор с финансиране, което да съответства на амбициите.

Министрите се обединиха около идеята в никакъв случай да не се допуска „екзит“ от ОСП. Тя трябва да бъде силна и да разполага с адекватен бюджет, който да е пропорционален на амбициите на държавите-членки по отношение на земеделието. Те бяха категорични, че трябва да се разработят инструменти за подобряване на положението на фермерите в агрохранителната верига, като се разпределят рисковете и добавена стойност по агрохранителната верига между първичните производители, преработватели, дистрибутори и потребители. На срещата бе дискутирана и необходимостта от опростяване на ОСП, както и за по-ефективни инструменти за управление на кризи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.