1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Томислав Дончев очерта приоритетите ни за 2012-та

Министър Томислав Дончев очерта приоритетите ни за 2012-та

Да приключим с 90 на сто договорени средства, амбициран е министърът по управление на средствата от ЕС

Три милиарда лева са платени по оперативните програми през миналата година. Това е 20% от целия финансов ресурс от ЕС, на който страната ни може да разчита и няма по-добро доказателство от това, че България може да го ползва ефективно, заяви категорично на първата си пресконференция за тази година министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Той сподели и очакванията си през 2012-та плащанията с пари от ЕС да достигнат над 40% от целия ресурс, който се полага за страната ни. „Това е резултатът, за който ще се борим. Това е резултатът, който съм убеден, че можем да постигнем”, бе категоричен Дончев.

На въпрос има ли забавяне на плащанията по проекти той призна, че такова се е случило заради „цунами от сигнали за нередности в общините преди местния вот”. Обясни и, че когато постъпи сигнал за нередност става забавяне на изпълнението, докато не излезе резултатът от проверката на компетентните органи.

„Имаме стотици километри асфалт по магистралите и общинските пътища, имаме 14 км изградени жп линии”, похвали се още министър Дончев. Със средства от Оперативна програма „Транспорт” са изградени 11 км двоен релсов път за метрото, а 10 метростанции са конструктивно завършени. По ОП „Регионално развитие” са ремонтирани над 161 км общинска пътна мрежа. Ремонтирани са и 225 публични сгради като училища, детски градини, читалища, музеи.

Почти 700 хиляди души са включени в проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Близо 77 400 души са включени в обучение за придобиване на професионална квалификация, а 93 600 души - в обучение за придобиване на ключови компетенции.

Над 14 300 ученици, студенти и млади учени са включени в мерки, насочени към укрепване на връзките между институциите за образование и обучение, научно изследователския сектор и бизнеса и развитието на научния потенциал, отчете министър Томислав Дончев.

През 2011 г. България имаше възможността да говори със силен глас, изтъкна той. За него 2012-та  обаче ще бъде изключително важна. През тази година той очаква още по-ясно да се чува българската позиция. България трябва да е един от успешните примери по отношение на кохезионната политика, което е една от амбициите на министъра. Той очаква 2012 година да приключи с 90 на сто договорени средства и плащания в размер на 38-40 на сто от целия ресурс.

Основните приоритета за тази година са 10, сред които и стартиране работата на 27-те информационни центъра за кандидатстване за европейски средства. Друга цел е по всички оперативни програми да може да се кандидатства електронно. Към края на 2012 г. министър Дончев очаква да са готови и текстовете на закона за управление на средствата от ЕС.

На въпрос на Агро.бг може ли да се очаква в новия програмен период (2014-2020) Местните инициативни групи, създадени по подхода Лидер по четвърта ос на Програмата за развитие на селските райони, да участват с проекти по оперативните програми, отговорът на министър Дончев беше, че е предложена такава възможност в една от директивите на Европейската комисия. Осъществяането й обаче е въпрос на бъдещо приемане и гласуване от европейските институции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.