1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Васил Грудев иска от ЕС обезщетение за преките и косвени загуби от руското ембарго

Министър Васил Грудев иска от ЕС обезщетение за преките и косвени загуби от руското ембарго

Държавата има достатъчно механизми да реагира при рязък срив на цените

България ще поиска да получи компенсации не само за преките, но и за косвените щети от руското ембарго, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев в интервю за Нова телевизия. Според него в момента производителите на плодове и зеленчуци намират трудна реализация на продукцията си и заради дъмпинга вследствие на затворения достъп до руските пазари. Министърът припомни, че руското ембарго бе обявено още в първите дни от неговото встъпване в длъжност, и че той незабавно поиска свикване на извънредна среща на равнище земеделски министри от ЕС. Такава среща ще се проведе на 5 септември и на нея ще се обсъди пазарната ситуация и начините за компенсация на щетите, които търпят фермерите в ЕС. Министър Грудев коментира, че от нарушени договори може да възникнат загуби между 5 и 10 млн. лева.

Министър Грудев коментира и промените, направени в последната седмица в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той припомни, че веднага след влизането си в длъжност обеща да направи анализ на дейността на всички изпълнителни агенции, както и оценка на водените в тях политики. Земеделският министър изрази увереност, че с промяната в ръководството в ИАГ, нивото на контрол ще бъде завишено по отношение на незаконната сеч. По отношение на ИАРА, министърът уточни, че предвидимостта, откритостта и ефективността в работата на агенцията е много важна, доколкото чрез нея се усвояват европейски средства по една от оперативните програми, която е с определящо значение за цял един отрасъл в икономиката.

Министър Грудев заяви още, че е спрял обществени поръчки, стартирали в края на предишния период на управление, които са били със несъстоятелен предмет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.