1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василева даде старт на Европейската седмица на мобилността

Министър Василева даде старт на Европейската седмица на мобилността

МОСВ е национален координатор на „Европейската седмица на мобилността“

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри Европейската седмица на мобилността в Националната спортна академия и даде старт на велосипеден поход до районите „Студентски“ и „Изгрев“. Tя прие символично от заместник-министъра на младежта и спорта Асен Марков жълтата фланелка от приключващата Европейската седмица на спорта #BeActive.

„През изминалия програмен период по Оперативна програма „Околна среда 2007 -2013 г.“ бяха закупени 10 метровлака, 126 екологични автобуса, 20 трамвайни мотриси  и 100 нови тролейбуса на обща стойност 321,3 млн. лева. Новите метровлакове осигуриха намаляване на вредните емисии с 2,78 хил.тона годишно, в това число 2,6 хил. тона въглероден диоксид“, каза министър Василева.

Сериозен е приносът и на екоавтобусите, които намаляват вредните емисии до шест пъти, а новите трамваи облекчават трафика и позволяват по-ефективно използване на енергийните източници. Купуването на нови тролеи за Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора също подобрява въздуха и околната среда.

Министерството на околната среда и водите е национален координатор на „Европейската седмица на мобилността“, в която България се включва всяка година. Това е кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която продължава от 16 до 22 септември. Мотото за 2016 г. е  „Умно придвижване. Силна икономика“. Целта на кампанията е да провокира местните власти в Европа да въведат и насърчат мерки за устойчив транспорт и да информират обществото какво е въздействието върху околната среда на различните начини за придвижване.
Тази година за участие в Европейската седмица на мобилността засега са се регистрирали 28 български общини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.