1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министри против вдигането на ДДС за месото и млякото в Германия

Министри против вдигането на ДДС за месото и млякото в Германия

Партията на Зелените също е против

Вдигането на ДДС за месото и млякото в Германия - предложението на Федералната служба за околна среда срещна съпротивата на политици и представители на селскостопанския сектор.

Мненията на министъра на земеделието Кристиан Шмит и на министъра на околната среда Барбара Хендрикс, често се разминават. Но в случая те застават на една и съща позиция. "Искането на Федералната служба за околна среда не е ново, но и не става по-приемливо", изтъкна Шмит, който е от Християнсоциалния съюз, най-малкият партньор в правителствената коалиция на канцлера Ангела Меркел. По думите му, вдигането на налога няма да допринесе нито за по-хуманното отглеждане на животните, нито ще помогне на околната среда. "Не бих се съгласил чрез наказателни данъци да предписваме на гражданите какво да ядат", посочи той.

"Предложението е на Службата за околна среда, не на министерството", подчерта от своя страна екоминистърът Барбара Хендрикс, член на Социалдемократите. "Аз като ръководител на ресора не съм съгласна с тази мярка", допълни тя. Партията на Зелените също е против по-висок ДДС за месото и млякото. "Когато става дума за храни и опазване на климата, трябва да започнем от производствените методи, а не да се опитваме да управляваме потребителите чрез данъци", се казва в изявление на Зелените. Според тях по-ниската ставка за храните има социална функция, която позволява и на хората с по-ниски доходи да се хранят разнообразно и здравословно.

Припомняме, че във вторник Федералната служба за околна среда поиска ДДС за месото и млякото да се вдигне от 7 на 19 процента, каквато е ставката за повечето други стоки и услуги в Германия. Според Службата животновъдството вреди на климата, а с допълнителните приходи държавата би могла да намали ДДС за растителните храни.

Видео по темата вижте ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.