1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министрите от ЕС са против патентите върху нови породи животни и сортове растения

Министрите от ЕС са против патентите върху нови породи животни и сортове растения

Земеделската организация КОПА-КОДЖЕКА също е против

Против патентите върху нови породи животни и сортове растения в селското стопанство се обявиха аграрните министри от Европейския съюз на срещата си в Люксембург. Въпросът бе повдигнат заради оспорвано решение на Европейското патентно ведомство.

"Не може да има патенти върху растения и животни. Трябва да запазим биологичното разнообразие и сме категорично против всякакви ограничения при посевния материал и животните", подчерта австрийският земеделски министър Андре Рупрехтер след заседанието.
Решението на Патентното ведомство в Мюнхен бе подложено на остра критика от страна на министрите. Те получиха и подкрепата на Европейския комисар по сигурност на храните, Витенис Андриукайтис, който обеща, че Комисията ще предприеме и правни мерки, ако се наложи. Мнението на министрите е, че не бива да има законови вратички за патентоването на растения и животни.

Земеделската организация КОПА-КОДЖЕКА също е против издаването на патенти. Това нямало да допринесе за по-добри сортове и видове растения и животни, които да се адаптират към различни местни условия. Вместо това стопаните щели да загубят конкурентоспособността си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.