1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: 30,6 % от целия бюджет на Програмата за развитие на селските райони са договорени към 11 октомври

Мирослав Найденов: 30,6 % от целия бюджет на Програмата за развитие на селските райони са договорени към 11 октомври

Снимка:

По Оперативна програма „Рибарство” са договорени 9,6 млн. лв., а разплатените са 830 000 лв.

30,6 % от целия бюджет на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са договорени към 11 октомври, а 17,7 % са разплатени, отчете министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на съвместно заседание на Комисията по земеделието и горите и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към парламента. Найденов посочи още, че по Оперативна програма „Рибарство” са договорени 9,6 млн. лв., а разплатените са 830 000 лв.

В рамките на заседанието депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева отправи въпроси към Найденов. Един от тях е дали Светослав Симеонов е постоянно или временно назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) след като Калина Илиева бе освободена от длъжността. Министърът посочи, че Илиева е освободена поради невъзможност да изпълнява служебните си задължения. Тя не може по-рано от 6 месеца да прекрати майчинството си, каза министърът. Светослав Симеонов е титуляр на поста изпълнителен директор на ДФЗ, посочи земеделският министър.

Меглена Плугчиева изрази надежда, че Симеонов няма да е временно назначен, тъй като фонда има нужда от стабилност. По този повод министър Найденов се пошегува като каза, че това може да стане „ако ни дадете още един мандат”. Найденов отбеляза, че вече е поръчал на Симеонов да бъде направен доклад за дейността на дейността на Илиева във фонда.

Според Плугчиева проблемите при ПРСР са много – системата е задръстена, има натрупани стари проекти – над 1500 от миналата година, за които няма информация кога ще бъдат разгледани. В тази календарна година ДФЗ е сменило част от правилата за кандидатстване по мерки на програмата и част от проектите отпадат по тази причина, отбеляза Меглена Плугчиева. Според нея трябва да се децентрализира работата за оценка на проектите.

Новият шеф на ДФЗ посочи, че подкрепя скъсяването на сроковете за одобрение на проектите по ПРСР, както и нейното децентрализиране. По думите му в ДФЗ вече може да се влиза свободно, а до края на годината ще заработи център за информация на бенефициентите. Другото, което Симеонов предлага като мерки, са изнесени срещи на експерти от ДФЗ в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.