1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Няма опасност да бъдат наложени санкции от ЕК във връзка със спирането на екарисажа в Шумен

Мирослав Найденов: Няма опасност да бъдат наложени санкции от ЕК във връзка със спирането на екарисажа в Шумен

Снимка:

Екарисажът обслужва 18 области в страната

Няма опасност към момента да бъдат наложени санкции от Европейската комисия във връзка със спирането на екарисажа в Шумен. Това каза в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който отговори на въпрос на народния представител Четин Казак във връзка със спирането на двата екарисажа в Шумен и Варна. Министър Найденов обясни, че не е вярна информацията за спиране на екарисажа във Варна.

Четин Казак посочи, че екарисажа в Шумен обслужва 18 области в страната. Той каза, че останалите десет области се обслужват от екарисажа във Варна, а спирането им било заради липсата на държавно финансиране. Според правилата на ЕК е абсолютно забранено заравянето на труповете.

Земеделският министър заяви, че до дни ще бъде осигурено финансиране. Той уточни, че към момента е издължена 30% от сумата за екарисажа в Шумен. „В момента тече нова обществена поръчка”, заяви Найденов. Той посочи, че сключените договори не са били обезпечени, както и договорите за имунопрофилактика на ветеринарните лекари и уточни, че договорите за екарисажите са били сключени от бившия министър на земеделието.

Страната ни не е заплашена от финансови санкции, както и забрана за износ на животински продукти. Умрелите животни се обезвреждат чрез загробване по условията и реда на наредба, която се прилага при извънредни ситуации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.