1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Модерни престъпления

Модерни престъпления

Най-атрактивна мишена са фирмите, разполагащи с големи суми пари по банкови сметки

Кражбата на фирми чрез електронно подаване на документи е много модерно престъпление, което набира скорост в България.

От началото на годината, вече 2 кражби на земеделски фирми, бяха бързо разкрити и осуетени, но изниква безпокойството дали това няма да стане практика.

Докато бизнесът все повече използва предлаганите електронни услуги от различни институции, пропуски в нормативната уредба позволяват кражбата на фирми чрез фалшиви документи. Агенцията по вписванията няма как да установи дали подадените документи са фалшиви, независимо дали са подадени с електронен подпис или на гише.

Необходимо е затягане на контрола по издаване на е-подписи и създаване на единен регистър на е-подписите, който да съдържа данни - кой, кога, къде и и на кого е издал документа.

За пресичането на подобни измами, е много важно и взаимодействието между отделните институции – МВР, следствие, прокуратура и Агенцията по вписванията.

Сега съдът е единственият орган, който може да нареди на Агенцията по вписванията да спре вписването на ново обстоятелство за фирмата в случай, че установите, че сте жертва на измама. Това е така нареченото обезпечително производство. При него срокът за вземане на решението е три дни, но когато случаят е спешен, съдът може да се произнесе в рамките на същия ден. Проблемът е, че по-някакъв начин трябва да сте разбрали, че сте станали жертва на измамници.

Според нотариусите чрез подобни схеми срещу фирми могат да се извършват наказателни акции от страна на конкуренти. Най-атрактивна мишена според тях са фирмите, разполагащи с големи суми пари по банкови сметки, тъй като при тях източването с подправени документи може да стане най-бързо.

В седмичната анкета на Agro.bg се поинтересувахме : Смятате ли, че кражбите на фирми в агросектора ще се превърнат в тенденция? 50% от нашите потребители отговориха положително, защото в бранша има проспериращи земеделски производители, 40% са на мнение, че ако не се затегне контролът при смяна на собствеността, съществува реална опасност, това да стане тенденция. Само 10%  вярват, че  правоохранителната система ще предприеме необходимите мерки.

Инициатива, която да противодейства на кражбите на фирми, подема Нотариалната камара на Република България. Заради зачестилите според организацията случаи, при които се прехвърля собственост или се източват банкови сметки на търговски дружества с фалшиви документи, нотариусите планират да започнат да водят собствен регистър за корпоративни събития, при които има смяна на собствеността или на управителя.

Юристите съветват и да не се заклеймява безпричинно електронният подпис като средство за извършване на измами. Дано не се изключи подаването на документи по електронен път. Това би било крачка назад.

Измамите никога няма да изчезнат, но може да се ограничат. За това обаче са нужни нормативни промени, смятат от бизнеса и държавните ведомства.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.