1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Модернизират още 84 стопанства с европари

Модернизират още 84 стопанства с европари

Проектите са поравно разпределени в секторите животновъдство и растениевъдство

Държавен фонд „Земеделие” отпуска 17 576 787 лв. по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони. Проектите са поравно разпределени в секторите животновъдство и растениевъдство.

Четиринадесет от предложенията идват от фермери, които планират да се занимават с биологично производство. Те ще вложат средства в отглеждането на биологични насаждения от бадеми, череши, сливи, липа и артишок. Други двама ще инвестират в преход към биологично отглеждане на лавандула и лешници.

Сред останалите проекти на растениевъдни ферми има такива за покупка на техника за отглеждане на сливи, обработка на орехови насаждения и шипка. Един от кандидатите ще вложи средствата в техника за обработка на бадеми, а друг ще създаде 250 декара десертни лозя.

Животновъдите ще инвестират предимно в обновяване на стопанствата си с техника за оползотворяване на оборски тор, машини за доене на животни, млекопроводи, строително монтажни дейности и други. Двама бенефициенти ще купят оборудване за отглеждане на бройлери. Пари ще получат и двама пчелари.

Петнадесет от одобрените кандидати по Мярка 121 ще направят инвестиции в специализирана техника за покриване на изискванията на Директива 91/676/ЕИО за опазване на водите от замърсяване с нитрати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.