1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Момчил Неков: Мерките на ЕК за млечния сектор са крайно недостатъчни

Момчил Неков: Мерките на ЕК за млечния сектор са крайно недостатъчни

Евродепутатът призова Комисията да възстанови финансовата подкрепа за Организациите на селскостопански производители

„Мерките, които бяха предложени от ЕК в новата реалност пред млечния сектор, са крайно недостатъчни и далеч не отговарят на предизвикателствата пред голяма част от европейските производители“. Това заяви българският евродепутат Момчил Неков по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Според младия социалист Комисията трябва да задейства адекватни механизми в кратки срокове и да разшири списъка на продуктите, които могат да бъдат обект на подпомагане. „Свободният пазар в сектора води до свободно падане на не една и две млекопрерабователни индустрии в ЕС и силно вярвам, че Съюзът трябва да се намеси с адекватни и справедливи мерки“, заяви Неков.

Преди дни Русия издаде указ за удължаване на забраната за внос с още една година, което беше прието с разочарование от българските производители, тъй като механизмите, които предложи Европейската комисия миналата година, се оказаха неадекватни за техните потребности. „Това не се дължи на нежелание за участие по схемите, а недопускане от страна на ЕК на бели и жълти сирена в тези механизми“, категоричен бе евродепутатът. 

Момчил Неков също така призова ЕК да възстанови финансовата подкрепа за новосъздадените организации на производители на плодове и зеленчуци. Според него те са силен механизъм в ръцете на земеделците при воденето на преговори с другите участници по веригата на доставки, но са все още непопулярни, особено в новоприсъединилите се държави членки на ЕС, каквато е и България. 

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство двете резолюции в земеделския сектор: за перспективите пред млечния сектор на ЕС и за плодовете и зеленчуците, която разглежда развитието на сектора след реформата от 2007 г. В тях се посочва, че Съюзът трябва да направи повече, за да помогне на земеделските производители да се справят със затрудненията в сектора и да намерят нови пазари за продукцията си. Освен това трябва да се балансира по-добре веригата на предлагането на храни, да  се подобри допълнително контрола на пазара на мляко и да се въведат по-добри инструменти за справяне със смущенията на пазара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.