1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Момчил Неков: Производителите не могат да живеят с обещания и надежди за нови пазари

Момчил Неков: Производителите не могат да живеят с обещания и надежди за нови пазари

Русия е важен пазар за млечната индустрия на България

По време на обсъждане в Комисията по земеделие на ЕП относно удължаването на руското ембарго, евродепутатът социалист, Момчил Неков отправи остри критики към предложенията на Европейската комисия, която по-рано посъветва производителите да се ориентират към търсенето на нови пазари. Той подчерта, че това е динамичен и дългосрочен процес. 

„Производителите не могат да живеят с обещания и надежди за нови пазари. Конкуренцията е голяма и тук говорим не само за конкуренция на вътрешния пазар, но и на външните. Търсенето на нови пазари също така генерира големи косвени загуби свързани с етикетиране, трупане на ново ноу-хау. Загубите в едКоин сектор завличат и други. Например млечният сектор оказва влияние върху закупуването на фуражи, чиято консумация се увеличава към края на годината.“, заяви в изказване Неков. 

Евродепутатът припомни, че Русия е важен пазар за млечната индустрия на България. Той подчерта, че заради геополитически решения, европейските земеделци плащат сметката без адекватни компенсации от страна на ЕК. 

Неков призова ЕК да предприеме мерки и компенсации особено за сектора костилкови плодове - праскови, череши, но също така и круши. Руското ембарго беше въведено през август 2014г., а негативите от него започнаха да се усещат от този сектор сега при опитите да се пласира тазгодишната продукция, която се появи на пазарите през юни. „Производителите на череши за първи път се сблъскват с предизвикателствата от Руското ембарго. Първо, че не могат да си пласират продукцията, второ че ако успеят то е наполовина по-ниска цена. И това го знам от реалността, а не от статистиката като вас. Не знам откъде ги купувате тези розови очила, но ви уверявам, че ако посетите България ще Ви ги смъкнат.“, предупреди евродепутата. 

Също така Момчил Неков призова ЕК да окаже финансова подкрепа и за производителите на млечни продукти като бяло саламурено сирене и кашкавал. Според приетите до сега правила млечния сектор се компенсира само по отношение на производството на сухо и прясно мляко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.