1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МОСВ създаде Национален експертен съвет по изменение на климата

МОСВ създаде Национален експертен съвет по изменение на климата

На първото му заседание беше разгледана позицията на България по предложението на ЕК за Рамка за политиките в областта климат - енергетика до 2030 г.

Във връзка с провеждане на националната политика по ограничаване изменението на климата, със заповед на министъра на околната среда и водите Светлана Жекова беше сформиран Национален експертен съвет по изменение на климата. Съветът e независим консултативен орган, чиято цел е да подпомага министъра при формирането на позиции, становища и поемането на инициативи за цялостно провеждане на държавната политика по ограничаване изменението на климата.

На първото му заседание в петък беше подробно обсъдена позицията на Република България по предложението на Европейската комисия за Рамка за политиките в областта на климата и енергетиката през периода 2020 – 2030 г.

„Цел от 25 % за енергийна ефективност на ниво ЕС, е реалистична и постижима за България. Би могла да се постигне и по-висока цел, но  трябва да се изгради механизъм за гъвкавост по отношение на енергийната ефективност в рамките на Европейския съюз“, каза министър Жекова по време на заседанието.

 „Страната ни може да приеме предложената в Европейската стратегия за енергийна сигурност цел от най-малко 15% от инсталирания капацитет за производство на електроенергия, да е с интерконекторни връзки до 2030 г. За повишаване на енергийната сигурност обаче трябва да се насърчават проекти от взаимен интерес, насочени към интерконекторни връзки, диверсификация и сигурност на доставките“, категорична беше още тя.

Съгласно предложението на ЕК за Рамка за политиките в областта климат - енергетика до 2030 г., сред задължителните цели е намаляването на емисиите на парникови газове на страните от ЕС с 40%, спрямо 1990 г., 27% дял на възобновяемите източници на енергия в крайното енергийно потребление за целия Европейски съюз, без индивидуални ангажименти за отделните държави-членки, както и изграждане на нова система на управление, основана на национални планове на държавите-членки за конкурентоспособна, сигурна и устойчива енергетика. В предложението се посочва още, че целта от 40% намаление на емисиите на парникови газове до 2030 г. се разпределя, като за секторите в Европейската схема за търговия с емисии редукцията е от 43%, спрямо нивото им от 2005 г., а за секторите извън Схемата, редукцията е 30% под равнището им за 2005 г. Предлага се и цел от най-малко 15% от инсталирания капацитет за производство на електроенергия да бъде с интерконекторни връзки до 2030 г. Индикативна цел, посочена в предложението, е отчитане на 30% енергийна ефективност на ниво ЕС до 2030 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.