1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МС одобри създаването на Агенция по безопасност на храните

МС одобри създаването на Агенция по безопасност на храните

Предвижда се законът да влезе в сила от 01.01.2011 година

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Закон за Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от правителствената информационна служба. С предложения законопроект се предвижда Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към министъра на земеделието и храните да се създаде чрез преобразуване на Националната ветеринарномедицинска служба. Предвижда се Националната служба за растителна защита да се влее в БАБХ, с изключение на Института за защита на растенията. Дейностите на Националната служба по зърното и фуражите и Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи (ЦЛОЗЗПФ), свързана с фуражите, преминават към БАБХ.

Дейността на областните дирекции „Земеделие", свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци, също преминава към БАБХ, както и дейността на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

Проектът на Закон за Българската агенция по безопасност на храните предвижда Българската агенция по безопасност на храните да е компетентният държавен орган за осъществяване на официален контрол в Република България по смисъла на законодателството на Европейския съюз.

Българската агенция по безопасност на храните ще осъществява официален контрол при условията, по реда и съгласно правомощията, уредени в специалните закони, по отношение на изискванията към фитосанитарното състояние на растенията и растителните продукти, продуктите за растителна защита и торовете; ветеринарномедицинската дейност, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях; страничните животински продукти, които не са предназначени за консумация от човека; фуражите; суровините и храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води; материали и предмети, предназначени за контакт с храни; съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци със стандартите на Европейския съюз за предлагане на пазара. За извършване на тези дейности от БАБХ се предвижда да се събират такси съгласно тарифа, приета с Постановление на Министерския съвет.

Българската агенция по безопасност на храните ще се състои от Централно управление, 28 областни дирекции по безопасност на храните, специализирани структури за научноизследователска и лабораторно-диагностична дейност и Център за оценка на риска.

Агенцията ще се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който ще се назначава и освобождава със заповед на министър-председателя по предложение на министъра на земеделието и храните. Същият ще се подпомага от трима заместник-изпълнителни директори.

Законопроектът предвижда Центърът за оценка на риска да е самостоятелно юридическо лице в структурата на БАБХ, третостепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. Центърът за оценка на риска ще извършва независима научна оценка на риска по отношение на безопасността на храните, здравето на човека, здравеопазването на животните и хуманно отношение към тях, добавки в храните и фуражите, генетичномодифицирани организми, диетични продукти, хранене и алергени, материали и предмети, предназначени за контакт с храни, ензими, ароматизанти и спомагателни вещества, биологични опасности, замърсители, здраве на растенията и растителна защита.

Органи на управление на центъра ще са директорът и Управителният съвет. Към директора ще се създаде Консултативен съвет от 15 постоянни членове, който ще предоставя научни становища на директора в изпълнение на фикциите на центъра.

С цел гарантиране независимост при извършване на оценка на риска директорът на центъра ще се назначава и освобождава със заповед на министър-председателя по предложение на министъра на земеделието и храните.

Предвижда се Законът за Българската агенция по безопасност на храните да влезе в сила от 01.01.2011 година.

 

Етикети БАБХ, МС, закон
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.