1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ и БАБХ започват Национална обучителна кампания за болестите по животните

МЗХ и БАБХ започват Национална обучителна кампания за болестите по животните

Кампанията ще стартира от пограничните райони

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните започват Национална обучителна кампания за болестите по животните. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти. Тя допълни, че кампанията ще започне още тази седмица като ще стартира от пограничните райони, където рискът от разпространение на болести по селскостопанските животни е повишен. Министър Танева подчерта, че кампанията се предприема и защото собствениците на животни не спазват ветеринарно-медицинското законодателство. „По време на информационната кампания служители на Областните дирекции по безопасност на храните ще разясняват на фермерите какви са задълженията им по отношение на отглеждането на животните. Целта е да представим и обясним подготвените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които целят да минимизират риска от болести и зарази, включително по хората, когато има установени болни животни“, обясни министър Танева. Тя уточни, че кампанията ще стартира в сряда, 30 септември от 11:00 часа в град Средец, Oбласт Бургас и от 15:00 часа в град Елхово, Област Ямбол.

Относно последния регистриран случай на зараза от болестта антракс в село Оброчище, Община Балчик, земеделският министър коментира, че случаят е идентичен с този от лятото в община Ветрино. Тя допълни, че ваксинацията на всички  животни в селото е приключила и  е наложена забрана за свободна паша на животните  в населеното място.

Десислава Танева присъства на официалната церемония по откриването на новата академична учебна година в Лесотехническия университет, по време на която поздрави всички студенти и първокурсници за това, че са направили своя избор да завършат висшето си образование в България . „Лесотехническият университет е стратегически за Министерство на земеделието и храните, тъй като над 9 хил. души, завършили университета, са наши служители в Държавни горски предприятия , в Изпълнителна агенция по горите и в останали структури, чрез които се реализират политиките в областта на горското стопанство“, подчерта министърът. Тя призова студентите  да търсят иновациите и новото в науката и да се гордеят с националното горско богатство на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.