1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ има готовност за бързо договаряне с вносителите на ваксините срещу синия език

МЗХ има готовност за бързо договаряне с вносителите на ваксините срещу синия език

Самата ваксинация трябва да бъде извършена най-късно до края на март предупреждават експерти

Министерството на земеделието има готовност за бързо провеждане на пряко договаряне с вносителите на ваксините срещу синия език веднага след като се разблокира първата процедура за избор на фирмата. До края на седмицата се очаква Върховният административен съд да се произнесе по жалбата, която блокира изборът, съобщи зам. министърът на земеделието Цветан Димитров, цитиран от Националната овцевъдна асоциация. Зам. министърът е категоричен, че ваксинацията ще се проведе, защото това е най-сигурният начин да се пресече втора поредна криза като тази от 2014 -та година.

По информация на ветеринарите в дистрибуторските складове има наличност на ваксината, затова ако изборът на вносител се забави, на първо време може да се използват тези наличности, посочи още Димитров.

Първата процедура за избор на компанията беше провалена в края на декември 2014 г., когато един от кандидатите в търга обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

Самата ваксинация трябва да бъде извършена най-късно до края на март, преди затоплянето на времето и разпространението на комарите, преносители на заразата, припомниха експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.