1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ подготви нотификациите до ЕК с параметрите на схемите за директни плащания

МЗХ подготви нотификациите до ЕК с параметрите на схемите за директни плащания

Съгласно взетите политически решения България няма да прехвърля средства между Първи и Втори стълб

Министерството на земеделието и храните подготви нотификациите до Европейската комисия с параметрите на схемите за директни плащания, които ще се прилагат в България от 2015г.

Съгласно взетите политически решения България няма да прехвърля средства между Първи и Втори стълб и няма да прилага схемата за  плащане за райони с природни ограничения като част от директните плащания. До 31 януари 2020 г. в страната ни ще се прилага Схемата за единно плащане на площ. В Новия програмен период земеделските стопани ще получават подпомагане по схемата за преразпределително плащане, по схемата за дребни земеделски производители и по схеми за обвързана подкрепа. Плащанията на големите земеделски стопанства ще бъдат намалени на две стъпки, като получените средства ще бъдат прехвърлени към ПРСР за подпомагане на приоритетни и уязвими сектори.

В съответствие с европейските регламенти до 1 август 2014 г. страната ни трябва да информира ЕК за основните параметри по прилагането на директните плащания от 2015 г. МЗХ подготви необходимите уведомления въз основа на одобрената с Решение на Министерския съвет от 31 юли 2014 г. Концепция относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г.

Според нотификацията ще се прилага преразпределително плащане за 2015 г. с единна ставка за първите 30 ха от стопанството, за което ще се използва 7,07% от националния таван за директни плащания.

България ще прилага намаление и таван на плащанията по Схемата за единно плащане на площ, както следва:

  • за суми над 150000 лв.- 5% намаление;
  • за суми над 300000лв. – 100% намаление;

Преди да се приложат намаленията, ще се приспадат свързаните със селскостопанска дейност заплати, които реално са изплатени, включително данъците и вноските за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост.

В резултат на намалението на плащанията ще бъдат пренасочени към ПРСР средства в размер между 2,7 и 6,4 млн. евро за годините през периода 2015-2020 г.

Подробна информация относно подготвените нотификации вижте в прикачения файл:

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.