1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ публикува Проектонаредбата за разпределяне на извънредната Европейска помощ за млечния сектор

МЗХ публикува Проектонаредбата за разпределяне на извънредната Европейска помощ за млечния сектор

6 004 009 евро ще бъдат разпределени между животновъдите по 4 различни схеми

Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане на интернет страницата си проект на Наредба за условията и реда за предоставяне на извънредно подпомагане на производителите на животински продукти, засегнати от кризата в сектора.
Европейската извънредна помощ за млекопроизводителите от 6 004 009 евро ще бъде разпределена между животновъдите по 4 различни схеми. Това ще става, както на глава животно за крави, овце и/или кози-майки и биволици, така и чрез подпомагане за реализирани и декларирани от изкупвачите доставки и от производителите на краве мляко директни продажби през квотния период 2014/2015 г.

По схема за реализирани и декларирани количества мляко земеделските стопани трябва да притежават индивидуална млечна квота над нула и да са вписани в регистъра на производителите на краве мляко по чл. 15 от Наредба № 23 от 2007 г. за управление на националната млечна квота. Те също трябва да са извършили доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г., за които са подадени съответните годишни декларации по чл. 8 и/или чл. 11 от Регламент 595/2004 на Европейската комисия. Минималните количества трябва да бъдат съответно 10 000 кг, когато поне един от животновъдните обекти е разположен в необлагодетелстван район, и 20 000 кг за останалите райони в страната. Максималният размер на помощта е до 720 000 кг мляко за един производител.

По схемата за подпомагане на брой млечни крави животновъдите трябва да отговарят на условията за подпомагане с директни плащания по схемата за обвързано подпомагане на млечни краве и/или по схемата за обвързано подпомагане за крави под селекционен контрол и да са заявили за подпомагане най-малко 10 млечни крави. Животните трябва да бъдат допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане на млечни краве и/или по схемата обвързано подпомагане за крави под селекционен контрол. Подпомагането на глава животно за млечните крави е за не повече от 200 млечни крави в едно стопанство.
Животновъдите, които отглеждат млечни крави могат да кандидатстват едновременно и по двете схеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.