1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ публикува разяснения относно изискванията за подаване на заявление за директни плащания през 2016г.

МЗХ публикува разяснения относно изискванията за подаване на заявление за директни плащания през 2016г.

Кандидатът следва да е регистриран земеделски стопанин и да притежава съответните правни основания за ползване за площите

Министерство на земеделието и храните публикува на сайта си разяснения относно изискванията за подаване на заявление за директни плащания през 2016г.

Заявяването за подпомагане за директни плащания през 2016г. започва от 1 март и продължава до 15 май 2016г., като посочването на площите за подпомагане може да се извърши в общинската служба по земеделие по местонахождение на площите или по адресна регистрация на лицето.

Заявлението за подпомагане се приключва само в общинската служба по земеделие по адресна регистрация на физическо лице или седалище на юридическо лице.

След 15 май 2016г., в продължение на 25 календарни дни кандидатите могат да извършват корекции по вече подадени заявления, да подават нови заявления, но следва да се има предвид, че се налагат санкции в размер на 1% върху одобрената сума за подпомагане за всеки ден закъснение при подаване на ново заявление, а когато се извършват корекции във вече подадено заявление се търпи същата санкция за всеки ден след 31 май.

За да подаде заявление за подпомагане, кандидатът следва да е регистриран земеделски стопанин и да притежава съответните правни основания за ползване за площите, които заявява.

Важно е да се знае, че за разлика от предходната година кандидатите ще могат да заявяват само площи, в обхвата на границите на имотите, за които е регистрирал правно основание за ползването им в срок до 15 февруари 2016г.

За земеделски имоти, държавна и общинска собственост, за които със заповедта на кмета на общината, съответно на директора на областна дирекция „Земеделие” е започнала процедура за предоставяне за ползване за стопанската 2015-2016г. преди 15 февруари 2016г. по реда на закон, може да се извършва регистрация в сроковете за подаване на заявления за подпомагане. За стартирала процедурата се счита датата на заповедта на кмета на общината, съответно на директора на областна дирекция „Земеделие”.

Правно основание за подпомагане в горски имоти, държавна и общинска собственост, представляващи пасище, ливада или поляна са сключените договори за наем по реда на Закона за горите.

За имоти, попадащи в защитени територии, правно основание е разрешително за паша по чл.50, т.5 от Закона за защитените територии, което се издава въз основа на годишните планове, утвърдени със заповед на директорите на регионалните органи на Министерство на околната среда и водите. Процедурата се счита за стартирала със датата на заповедта на съответния регионален орган на Министерство на околната среда и водите.

Повече информация може да видите в прикачения файл или на следния адрес

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.