1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ с предложения за казуса с мярка 112

МЗХ с предложения за казуса с мярка 112

Снимка:

Едното от тях е да се удължи с 4 месеца срокът за регистрация на млади фермери

„Още миналата седмица поставихме началото на публичен дебат по отношение на проблемите с мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери". След обстоен анализ установихме, че предишното ръководство на министерството не е предвидило средства за тази мярка, въпреки индикативния график за прием. Точно по тази причина бяхме длъжни да информираме обществото за казуса”. Това каза зам.-министър Явор Гечев на среща с млади фермери, която се проведе в Министерството на земеделието и храните.

Явор Гечев сподели пред младите земеделци, че министерството е разработило няколко предложения за решение на проблема. Едното от тях е да не се отваря мярката тази година и да се удължи с 4 месеца срокът за регистрация на млади фермери. По този начин срокът ще стане 18 месеца, което ще даде шанс на всички, които вече са се регистрирали като земеделски стопани, да могат да кандидатстват през месец май 2014 г. Така кандидатстването ще е по новата ПРСР 2014-2020 г. и няма да има проблем с осигуряването на средствата.

По отношение на възможността за отваряне на мярката още през тази година стана ясно, че след двуседмични изчисления максималният ресурс, който може да се осигури, е около 20 млн. евро. Отчитайки, че всеки един одобрен проект получава 25 000 евро става ясно, че могат да се разплатят едва 800 проекта. Притесненията на ръководството на МЗХ са, че очакваните проекти по една от най-популярните европейски мерки могат да достигнат 3000.

Земеделските стопани бяха категорични, че дори мярката да бъде отворена за само 800 проекта, това би помогнало на младите български фермери. Зам.-министър Явор Гечев обеща, че министър Димитър Греков ще оповести крайното решение за мярката до края на настоящата седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.