1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 1 418 са кандидатите по Програмата за развитие на селските райони за прием 2010

Над 1 418 са кандидатите по Програмата за развитие на селските райони за прием 2010

Най- голям е интересът към изграждане на фотоволтаици и туристически обекти, както и разширяване на полупазарни стопанства

Общо 1 418 са кандидатите  към днешна дата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. в рамките на обявения за 2010 г. прием. Най- голям е интересът към изграждане на фотоволтаици и туристически обекти, както и разширяване на полупазарни стопанства. За този тип инвестиции са подадени най- много проектни предложения, съобщи Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева.
 
Припомняме, че на 15 август изтече срокът за подаване на проекти по четири от мерките на програмата – 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите”, 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” и 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”. До 31 август проекти ще се приемат по три от най-атрактивните мерки на ПРСР - 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” и 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”. Отворен по график остава и приемът на проектни предложения по Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства” – до 30 септември, както и по Мярка 142 „Създаване на организации на производители” – до 17 декември.
 
През септември предстои отваряне на други 4 мерки от програмата - 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, както и двете общински 321 и 322 „Основни услуги за населението в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”.
 
От подадените към днешна дата проекти, най- много кандидати има по туристическата 312-та мярка, както и по 141-ва, която е предназначена за подпомагане на полупазарните стопанства, посочи Калина Илиева.
 
 
По мерки в рамките на прием 2010 бройката на подадените до момента проекти е както следва:

  • Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” – общо 71 проекта;
  • Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” – общо 130 проекта;
  • Мярка 141 „Подпомагане на полупазарните стопанства” – общо 366 проекта;
  • Мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” – общо 20 проекта;
  • Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” – общо 30 проекта;
  • Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” – общо 145 проекта;
  • Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” – общо 656 проекта.

 
Прегледът на подадените проектни предложения по едни от най-атрактивните 121-ва, 123-та, 311-та и 312-та мярка сочи, че най- много фирми кандидатстват за инвестиции в сферата на туризма, възобновяемите енергийни източниците, млекопреработката и винарската и консервна индустрия, обобщи Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева.
 
По мерките за развиване на алтернативни на земеделието дейности - 311 и 312 са подадени проекти предимно за изграждане на къщи за гости, фовотоволтаици и изграждане на цехове в хранително - вкусовата промишленост. Инвестиционните предложения по двете мерки към днешна дата са на стойност приблизително около 400 млн. лв., каза  Калина Илиева.
 
По предназначената за инвестиции от преработвателите мярка 123 са подадени проекти от фирми, които искат да изграждат нови винарски и консервни предприятия. Подадените инвестиционни предложения по мярката към днешна дата са за над 253 млн. лв., посочи още Илиева.

Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, по която интересът преди бе насочен главно към покупка на земеделска техника, сега привлича инвестиции свързани с прилагането на изискванията на Нитратната директива, модернизиране на ферми и изграждане на капково напояване. Разходите, за които се кандидатства по тази мярка, са приблизително за 35 млн.лв.
        
Всички ново-подадени проекти по Програмата за развитие на селските райони ще се обработват в пет-месечния срок по нормативна уредба. От стария прием на проекти по програмата към днешна дата остава да се разгледат около 700 инвестиционни предложения - в срок до края на септември в съответствие със съгласувания с Брюксел график.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.