1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 12 хиляди тона палмова мазнина е употребена в производството на сирене за 2017 година

Над 12 хиляди тона палмова мазнина е употребена в производството на сирене за 2017 година

С влязлата в сила миналия месец наредба компаниите вече не могат да смесват двата типа производство

През 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, съобщил пред БТА членът на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите Иван Грънчаров, пише dnevnik.bg.

В България има над 260  млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 използват растителна мазнина, казва експертът. С влязлата в сила миналия месец наредба компаниите вече не могат да смесват двата типа производство и трябва да решат дали да произвеждат същински млечни продукти или имитиращи.

"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", добавя Грънчаров. По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Истинското качествено сирене би трябвало да струва поне 9 лв., казва млекопреработвателят.

Изкупната цена на суровината се повишава в последните години, следвайки нивата в ЕС. Заради недостига на местна суровина около 20% от млякото е от внос.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.