1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 207 хил. лева ще получат пчеларите от Шуменска област

Над 207 хил. лева ще получат пчеларите от Шуменска област

Крайният срок за плащанията е 15 октомври 2015 година

Над 207 хил. лева ще получат пчеларите от Шуменска област като безвъзмездна помощ по Националната програма по пчеларство. Най-много пари те са поискали за купуване на нови кошери.

Условието, за да получат подпомагането е да са изпълнили инвестициите си по няколко мерки:  „Борба срещу вароатозата“,  „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед“ и „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз“.

Подадените 81 заявления за плащане са на обща стойност 207 640 лева съобщиха от областната структура на фонд „Земеделие“. От тях 68 са за „Борба срещу вароатозата“, за която стопаните са поискали малко над 50 000 лева. По мярка за физико-химичен анализ на пчелния мед са подадени само 9, но за купуване на нови пчелни семейства заявленията са 23 и са на стойност почти 56 000 лева. Най-много пари, шуменските пчелари са поискали, за да се снабдят с нови кошери, за което ще похарчат почти 70 000 лева, а малко повече от 30 000 лева са им необходими за пчели-майки. Крайният срок за плащанията към пчеларите е 15 октомври 2015 година, припомнят от Фонд "Земеделие".

Автор: Йордан Йорданов

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.