1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 3.3 милиарда лева се вляха в българското земеделие през 2015 година

Над 3.3 милиарда лева се вляха в българското земеделие през 2015 година

Рекордно усвояване от 99% на земеделските фондове от Разплащателната агенция

Днес ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция предостави информация за усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период 2007 - 2013 г. На събитието в ДФЗ присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Премиерът Борисов поздрави екипа с „фантастичния резултат“: „Исках лично да дойда, за да ви кажа, че всички вие направихте чудеса и заслужавате да бъдете похвалени. Поздравявам ви и за стриктните финансови корекции, защото ДФЗ се наблюдава и от Брюксел и трябва да бъдете безмилостни. Продължавайте в същия дух – коригирайте, режете тези, които не са изправни – това събужда доверие и в Европа, и в нас. На практика крайният резултат са милиарди за тези, които работят честно и почтено“.

Премиерът добави, че са опазили фонда от огромните политически апетити за смени, за пренареждане. „Действително това, което направихте като експерти, е изключително добро за българското и земеделие и животновъдство, за което заслужавате да бъдете поздравени. Това са над 3 милиарда и 300 милиона лева живи пари, отишли до всички - от най-малките до най-големите производители, отишли в общините, в селските райони, в благосъстоянието на хората“, допълни Борисов.

Искам да поздравя всички колеги – работихме в добра и постоянна комуникация, благодарение на което са и резултатите, каза министър Танева. Тя допълни, че индикативният график е качен на сайтовете на институциите, ясен е и графикът за директните плащания. „Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии, а 300 млн. лв. от националния бюджет са запазени за финансова подкрепа по различни схеми и мерки. Живеем във време на огромни предизвикателства. Геополитическите спорове се отразяват икономически много силно на земеделския бранш. Предизвикателството пред нас за тази година е ресурсът, с който разполагаме, да бъде разпределен за подпомагане по най-добрия начин, за да има най-висок ефект. Надявам се, че с екипа на ДФЗ отново ще бъдем ползотворни в намирането на най-добрите решения в обхвата на ресурса, с който разполагаме. Парите не са панацея – наистина сме в тежка ситуация, въпросът е да намерим най-добрите решения, да ги администрираме добре, както това направи ДФЗ през тази година, за да бъдем най-полезни и да подкрепим сектора“, обобщи министър Танева.

Изпълнителният директор Румен Порожанов направи презентация, в която акцентира върху рекордното усвояване от 99% на земеделските фондове от Разплащателната агенция през 2015 г. Изплатените над 3.3 милиарда лева са по различните схеми и мерки на Директните плащания, Програмата за развитие на селските райони; ОП „Рибарство“; селскостопанските пазарни механизми, държавните помощи и др. Само приоритетният сектор „Животновъдство“ е получил над 273 млн. лева от Европейския съюз и от националния бюджет през 2015 г.

Над 3000 заявления бяха разгледани само през последните 3 месеца във Фонд „Земеделие“ и положените извънредни усилия доведоха до добрия резултат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.