1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 650 горски служители са участвали в потушаването на 89 горски пожара през последните три месеца

Над 650 горски служители са участвали в потушаването на 89 горски пожара през последните три месеца

Засегнати са 3 685 дка с иглолистни и широколистни култури

По данни на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ 656 служители от Регионалните дирекции по горите и Държавните горски стопанства съвместно с пожарникари са участвали в потушаването на 89 горски пожара за периода 01 юни - 24 август 2011 г. Близо 420 доброволци са помогнали за потушаването на огъня.   

Засегнати са 3 685 дка с иглолистни и широколистни култури. Пожарите, обхванали най-големи площи са в териториалните обхвати на Регионалните дирекции по горите – Кърджали, Бургас, Благоевград, Пловдив и Кюстендил. По-голяма част от пожарите са били в ниската част и не са обхванали дърветата, а само тревите, храстите и мъртвата горска постилка около тях. Благодарение на бързата и адекватна реакция на служителите, само 10 % от пожарите за периода са върхови.

Човешка небрежност отново е причината за над половината от пожарите – над 56%. Опожаряването на стърнища също остава основен проблем за възникването на огнените стихии за периода.     

193 коли на Държавните горски стопанства са били ползвани в гасителните действия. Важна роля за предотвратяване на огнените стихии имат и въведените през 2009 г. в експлоатация 48 специализирани високо-проходими автомобили за патрулиране и първоначална атака на горски пожари.

Пожароопасен сезон в горите е обявен в цялата страна. Всички Регионални дирекции към ИАГ продължават изпълнението на годишните си оперативни планове за опазване на горите от пожари и актуализират програмите си за действие при гасенето им.

 

 

Етикети пожари, ИАГ, гори
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.