1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 70% са усвоените средства по Националната програма по пчеларство за периода 2008-2010 година

Над 70% са усвоените средства по Националната програма по пчеларство за периода 2008-2010 година

Договорираните средства по програмата са били 98 %

73 % или 2,433 млн. лв. са усвоените средства по Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2008-2010 г. Това каза заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Ангел Кинанов, цитиран от Агенция Фокус.

Договорираните средства по програмата са били 98 %. Разликата между договорирани и изплатени се дължи на това, че някои пчелари, които са подписали договори, впоследствие са се отказали да изпълняват инвестицията или не са успели да я направят, т.е. в края на периода не са подали заявка за плащане или пък са подали заявка за плащане, но са имали нарушения и заради това не им е била изплатена субсидията, обясни Кинанов.

„Трябва да подчертая, че това са проекти на дребни пчелари, които по различни причини са се отказали. Тези проекти обикновено не надвишават 10 000 – 12 000 лв., като има и проекти на стойност 1000 – 2000 лв. Все пак е финансова криза и може да са преустановили дейности – нямаме обратна информация защо са се отказали. За този бюджет кандидатстват за година около 600-700 души. Искам да уточня, че винаги договорираните средства са повече от изплатените”, каза той.

Най-голям интерес е имало по мярката за подновяване на пчелни кошери – за закупуване на кошери и на пчелни семейства. По-слаб е интересът към борбата с болестите по пчелите. „Характерно за програмата е, че се кандидатства с много опростени документи – заявление по образец, работи се с пределни цени, които предварително се определят за кошери и пчелни семейства. Така всеки пчелар подава буквално няколко на брой листа, с които кандидатства и всичко става много лесно, т.е. няма сериозни документации, тежки бизнес планове. Единственото, което се иска, е да се докаже дейността в областта на пчеларството, че пчеларят има необходимите регистрации в необходимите институции, а всичко останало е заявление по образец”, каза Кинанов.

Според него не е възможно да бъде изпълнено искането на пчеларите по програмата да има подпомагане на пчелно семейство. „Подпомагането се определя от Европейската комисия с европейски регламент, т.е. европейски закон. Тя казва по какъв начин става подпомагането. Това, което те искат, подпомагането да бъде на пчелно семейство, реално Европейската комисия по тази програма не го е одобрила. Това тяхно искане трябва да бъде отправено към Европейската комисия, а не към България, тъй като тези програми са еднакви в целия Европейския съюз”, каза Кинанов.

Във връзка с приключване на Национална програма по пчеларство за периода 2008-2010 г. днес (26 октомври 2010 г.), заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов ще дадат пресконференция от 10.30 часа в Голям Колегиум на МЗХ.

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.