1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 700 хиляди лева дължи МЗХ на фирми, охраняващи 22-ва национално значими язовира

Над 700 хиляди лева дължи МЗХ на фирми, охраняващи 22-ва национално значими язовира

От средата на септември миналата година без заплати стоят 105-ма охранители

Над 700 хиляди лева дължи земеделското министерство на 4-те фирми, които охраняват 22-ва национално значими язовира. Фирмите не са получавали плащания от средата на септември миналата година и без заплати стоят 105-ма охранители. Това негодувание изразиха представители на охранителните фирми, които по думите им кредитират аграрното ведомство, съобщи БНР.

Язовирите, които охраняват фирмите, са публично-държавна собственост и за тях отговарят "Напоителни системи". През 2008 година четирите охранителни фирми спечелват обществена поръчка, но плащанията от страна на държавата не са регулярни и от септември миналата година досега няма постъпили такива.

В края на годината между фирмите и дружество "Напоителни системи" са подписани констативни протоколи, с които се установява, че фирмите надлежно са извършвали дейността си по договор. Като принципал МЗХ реши да прехвърли дейността относно яворите към "Напоителни системи", като на тях предоставя освен поддръжката на инфраструктурата и охраната. От засегнатите охранителни фирми обявиха, че няма да напуснат обектите, защото отговорността им е морална.

От МЗХ съобщиха, че министър Найденов е разпоредил на "Напоителни системи" да изготвят погасителен план за изплащането на задълженията към фирмите и да стартират тези плащания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.