1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Намалението на бюджета на ПРСР може да бъде компенсирано с национално съфинансиране

Намалението на бюджета на ПРСР може да бъде компенсирано с национално съфинансиране

При средствата за директни плащания няма ограничения

В сложен период сме - дебатът за общата селскостопанска политика след 2020 г. върви с различни мнения на страните, многогодишната финансова рамка е тежък документ, който се очаква да бъде приет октомври-ноември. В предложението на ЕК е предвидено намаление с 15% на бюджета на Програмата за развитие на селските райони, но ще има възможност то да бъде компенсирано с национално съфинансиране. Провел съм вече неофициални разговори и има готовност бюджетът за развитие на селските райони да се запази до близо 3 млрд. евро.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на форум на Националното сдружение на общините в България. Той увери кметовете, че земеделските производители в техните райони могат да се чувстват сигурни за подпомагането и в периода 2021-2027 г. Няма намаление при средствата за директни плащания за България, дори заради т.нар. конвергенция или външно сближаване има леко увеличение. Министър Порожанов припомни, че е възложено изработването на SWOТ анализ в сектор “Земеделие и храни”, който ще е основата на бъдещия стратегически план.  Той благодари на кметовете, че изградените в работата с тях отношения дават резултат.

Във форума участва и зам.изпълнителният директор на държавен фонд “Земеделие” Атидже Алиева-Вели. Тя обяви, че е приключила административната обработка на 180 от подадените общински проекти по ПРСР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.