1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Национална система за управление на водите в реално време ще следи водите на Искър

Национална система за управление на водите в реално време ще следи водите на Искър

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 7 млн. лв.

Река Искър и притоците й, както и големите язовири в нейното поречие, ще се наблюдават в реално време. Това ще стане с реализацията на пилотен проект за създаване на Национална система за управление на водите в реално време, който ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 7 млн. лв. Поречието на р. Искър и притоците й са избрани за пилотния проект, тъй като там са концентрирани многобройно население и индустриални производства.

В рамките на проекта ще се изградят пунктове и станции за мониторинг на нивото на реката, количеството на валежите и снеготопенето. Ще се получава и информация за големите язовири. Данните ще постъпват в модерно оборудван център, където компютър ще ги обобщава и ще предлага решения. Системата ще предупреждава населението не само при опасност от наводнение, но и при настъпване на суша. Тя ще подава данни към  номера за спешни повиквания 112.

Бенефициент по процедурата е дирекция „Управление на водите“ в Министерство на околната среда и водите. Допустими асоциирани партньори са Националният институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, „Национална електрическа компания“ ЕАД (предприятие „Язовири и каскади”) и „Напоителни системи“ ЕАД. Крайният срок за подаване на проектно предложение е 16 ч. на 31 март 2016 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.