1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие представи методи за разпознаване на три вида морски бозайници

Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие представи методи за разпознаване на три вида морски бозайници

Проведено беше информационно събитие по проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна"

Проведено беше информационно събитие по проект „Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна – I фаза”, финансиран по ОПОС.

Изпълнителна агенция по околна среда организира информационен ден по Дейност 6  „Теренни наблюдения на китоподобните: Афала, Морска свиня и Обикновен делфин в българската Изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Черно море“  от проекта. 

Участници в събитието бяха представители на следните институции – РИОСВ Варна и РИОСВ Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район”, Институт по рибни ресурси – Варна, Институт по океанология при БАН, Дирекция „Морска администрация”, както и експерти от Министерство на околната среда и водите. 

Изпълнителите по Дейност 6, разработили методиката за теренни наблюдения/картиране, представиха пред участниците нейните цели, както и местата и техническите устройства за наблюдение и разпознаване на трите вида китоподобни. Установяването на числеността, разпределението и плътността на морските бозайници са основните цели при теренните проучвания. Районът на обследване е 34 156 кв.км – целият район на Изключителната икономическа зона на Черно море.

Начините за наблюдение са няколко – от самолет, от кораб и от стационарни точки. 21 линейни трансекта се обследват от самолет, предварително моделирани чрез софтуера Distance. Самолетът е 4-местен, като екипът се състои от пилот, оператор и двама експерти. Използва се специална жироскоспски стабилизарана камера. Преброяват се всички наблюдавани индивиди, определят се видът и точните им координати. В полевия формуляр се записват координати на началната точка, час, наблюдаваният вид, размер на групата, брой възрастни и брой малки. Обследването от кораб се извършва по 6 трансекта със зиг-заг форма, моделирани чрез софуера Distance. Корабът се движи в режим преминаване, тоест не се доближава до наблюдаваните обекти. Използват се бинокъл и фотоапарат. От долната платформа на кораба се наблюдава до 500 метра далечина, а от горната платформа  - от 500 метра до хоризонта. Около пристанището на гр. Варна, пред участниците в информационния ден на открито, бе представен използваният кораб и начините на обследване на китоподобните.

Наблюдението от стационарна точка се извършва в 20-дневен период, а наблюдаваната акватория се състои от 6.54 кв. км. Стационарните точки за наблюдение са общо 6 по българското черноморие, като на всяка точка има по един екип, състоящ се от двама експерти или един експерт и един доброволец. Мястото трябва да е с над 8 метра височина над морето. Използват се бинокъл с вграден компас и наблюдателна тръба. Участниците посетиха стационарната точка във Варна и им бе демонстриран начинът на наблюдение на терен.

Останалите технически средства, необходими и налични за теренните проучвания на трите защитени вида китоподобни са GPS устройство, фотоапарат, диктофон, бордови ъгломери, мерителни линии и ехолот, позволяващ да се регистрират животни под водата. 

От март до юли 2015 г. се провеждат теренните проучвания за втория полеви сезон. Ще се събере актуална информация за присъствие и численост на трите вида китоподобни в българската акватория на Черно море. Ще се оцени необходимостта от определянето на Защитени зони от мрежата Натура 2000. Ще се разработи програма за мониторинг.

Тази дейност се осъществява тъй като информацията за морските бозайници и морски природни местообитания в Черно море е определена от Европейската Комисия като „крайно незадоволителна“. Последните задълбочени научни изследвания са проведени през 1962 г. До момента България не разполага със систематизирана информация събирана устойчиво във времето. Информацията от наблюденията, правени от 1962 година до 2001 година не е достатъчна за определяне на състоянието на популациите от китоподобни в българската ИИЗ на Черно море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.