Националният гаранционен фонд стартира втора програма за земеделски производители

Дъщерното дружество на ББР ще отпуска гаранции до 3 млн. лв.

Националният гаранционен фонд (НГФ) стартира втора гаранционна програма за земеделски производители от август тази година. Дъщерното дружество на Българска банка за развитие ще покрива до 50% от стойността на кредита, като максималният размер на гаранцията е 3 млн. лв. Това обяви изпълнителният директор на НГФ Самуил Шидеров на официалното представяне на схемата пред представители на търговските банки у нас. Финансовите институции могат да заявяват участие в програмата до 15 юли т.г.

Новата програма на НГФ е надграждане на Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2013-2015. Основната задача на фонда е да подобри достъпa до финансиране на предприятията от сектор „Селско, горско и рибно стопанство“. За целта от дъщерното дружество на ББР раширяват обхвата на схемата, като в нея вече ще могат да бъдат включвани както инвестиционни кредити за реализиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, така и инвестиционни и оборотни кредити извън програмата.

Началният капитал на новата програма е 50 млн. лв., а средствата са предоставени от Министерството на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. По този начин ще се използват повторно парите от миналия период в този, което е и едно от основните предимства при използването на финансови инструменти. В случай на по-голям интерес, от НГФ  имат готовност за допълнително финансиране на схемата със собствен ресурс.

По Гаранционната схема по ПРСР действаща в периода 2013-2015г. Националният гаранционен фонд работи с 14 банки. Бяха подкрепени 544 инвестиционни проекта на обща стойност в размер на 375 млн. лв., като основната част са на бенефициенти класифицирани като микро предприятия  - 85% от тях.  От стартирането на дейността си до момента НГФ реализира успешно 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4 000 малки и средни предприятия, на общата стойност в размер на 940 млн. лв.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.